Voorbereiding: Buiten het spel!

Voor het eerst larpen vraagt best veel voorbereiding. Informatie over de voorbereiding van je personage en andere binnenspelse zaken vind je hier.

Op deze pagina vind je een overzicht van de buitenspelse zaken die je moet regelen om mee te kunnen doen.


Inschrijven

Je kaartje kan je online kopen. Een ticket kopen aan de poort is ook mogelijk, met pin, maar in de voorverkoop zijn kaartjes goedkoper.

Daarbij moet je bedenken of je als speler of als figurant/NPC wil komen. Je kan je ook aanmelden om vrijwilligerstaken te doen; daarmee verdien je korting op je kaartje, en draag je bij aan het evenement. Als je vrijwilliger wilt zijn, moet je zelf het formulier invullen, en je moet zelf op je inschrijving voor het evenement aangeven dat je recht hebt op korting. Dat gaat niet automatisch.


Voorbereiden

Wij verzorgen het spel, jij verzorgt jezelf. Op het weekend zorg je er zelf voor dat je goed kan slapen, eten en rusten. Je kan de uitgebreide informatie over deze praktische zaken op je gemak doorlezen; hieronder bieden we het in het kort aan zodat jij een overzicht van je voorbereiding hebt.

Om lekker te slapen heb je kampeerspullen nodig; je tentje, luchtbed, hoofdkussen, etcetera. Het kan in de nachten koud worden, zeker in oktober. Het hele jaar door kunnen de nachten luidruchtig zijn, zeker op het IC-terrein. Neem dus ook oordopjes mee.

Er zijn drinkwaterpunten verspreid over het terrein; neem je eigen drinkbeker of -fles mee. Er is een bar op het terrein; daar kan je ter plekke eten bestellen (betalen met pin). Van tevoren kan je je ook opgeven voor catering (vooraf betaald). Je eigen eten bestellen of meenemen mag ook (zie het ‘vuurbeleid‘ als je wilt koken).

Op het terrein zijn wc’s, wasbakken met spiegels, en douches. Gebruik daarvan is gratis. Wel hebben de douches een timer, dus je kan er niet lang onder blijven.

Als je veel rust nodig hebt, of andere behoeftes of medische voorzieningen, plan die dan alvast. Een campingstoeltje kan je neerzetten op het OC-terrein, en op het IC-terrein als je hem helemaal bedekt met doeken of vachten. Het spel zelf kan overweldigend zijn, en vergeten te eten of te rusten ligt op de loer.

Bekijk ook alvast de regels over veiligheid: We hebben gedragsstandaarden die voor iedereen gelden. Daar hoort ook bij dat iedereen goed voor zichzelf zorgt, inclusief een scene uitstappen als het je te veel wordt.


Tijdsplanning

Startdag evenement

De startdag van een evenement ziet er globaal als volgt uit:

De specifieke starttijden zijn terug te vinden in de event guide. Houd er rekening mee dat tussen de bootcamp en ’tijd-in’ (het begin van het spel) geen pauze meer zit. Spullen lossen en parkeren luistert nauw; de instructies daarvan vind je ook onder praktische informatie.

Je zal dus aardig wat tijd nodig hebben om je te installeren op het evenement. Geef jezelf in de planning vooral ruimte om ook nog wat te rusten en natuurlijk te eten.

Als je nieuw bent, zijn bootcamp en introquest heel waardevol! Op de bootcamp krijg je uitleg en oefening over veilig vechten en leuk spelen. De introquest is voor nieuwe personages; het is een kort stukje spel dat een groep karakters het spel in loodst. Je krijgt daarbij wat plotinformatie en je kan veilig oefenen met je nieuwe vaardigheden en karakter. Daarnaast is het gewoon gezellig; je kan alvast andere nieuwelingen ontmoeten.

Inchecken is verplicht! Ook als je je kaartje al van tevoren gekocht hebt, moet je je aanmelden bij de ‘infobalie’. Je krijgt dan een polsbandje, en we verwerken in het systeem dat je aanwezig bent. Als je als speler komt, krijg je dan ook je persoonlijke envelop. Daarin zitten ook dingen die je nodig hebt voor het spel, zoals je magie-briefjes en lore sheets.

De rest van het weekend

Op de aankomstdag spelen we tot ongeveer twee uur ’s nachts door. Je mag zelf pauzes houden, maar doe dat dan wel weg van het speelterrein als je echt uit je karakter wilt gaan. IC pauzes houden kan gewoon op het terrein; je karakter kan natuurlijk ook gewoon een dutje doen of stilletjes een boterham eten. Je mag zelf bepalen hoe laat je naar bed gaat.

In de ochtend beginnen we om half elf. Als je later begint, mis je misschien spel. Als NPC wordt er gewoon op je gerekend. Vanaf dan zijn we in principe de hele dag in karakter!
Rond etenstijd is er meestal even een spel-luw moment. We moeten de NPCs en SLs tijd geven om te eten, en we willen ook niet dat spelers vergeten te eten omdat er teveel gebeurt. Veel groepen spreken af om het eten OC te doen. Na het eten gaan we weer tot twee uur door. Het zijn dus lange dagen, pak zelf je rust wanneer je het nodig hebt!

Op de Summoning herhaalt zich deze dag, want dan hebben we een dag langer. Op de Moots komt hierna al meteen de laatste dag.

Ook op de laatste dag beginnen we in de ochtend om half elf. We spelen dan door totdat hoofd-spelleider ’tijd uit’ roept, meestal rond twee uur ’s middags. Dan komen we bij elkaar voor het tijd-uit-praatje rond het Pentagon. Na dat praatje gaan alle spelers zorgen dat de groeperingskampen en veldprops worden afgebouwd. Je groeperings-spelleider kan je daar aanwijzingen over geven. Als de belangrijkste stukken afbouw klaar zijn, kan je je eigen spullen opruimen. Dan gaat ook de infobalie open voor uitcheck: Alle spelers leveren daar hun envelop weer in. Daarna kan je je auto halen. Die mag weer 30 minuten op de kleine parkeerplaats staan om in te laden. Dan mag je terug naar huis en al je favoriete verhalen delen op de Discord! De meeste mensen rijden aan het eind van de middag van het terrein af.


Help, ik heb nog vragen!

Mochten er nog punten onduidelijk zijn, of heb je nog vragen? Je bent welkom om die via Discord te stellen; er zijn verschillende kanalen per thema, en je kan ook een ticket openen om direct met het bestuur te spreken. Als je liever mailt, kan je je vraag richten naar vasecretaris@gmail.com, die zorgt dan dat die op de goede plek terechtkomt. 

Ook voor mensen zónder vragen is het vaak fijn om alvast rond te kijken op de Discord-server!