Spirits

Alles heeft een bezieling. Een spirit. Dat is het geloof van wezens die een animistische religie hebben. Vaak onder leiding van een shamaan worden er vriendschappelijke of vijandige relaties opgebouwd met deze spirits. Op sommige werelden neemt dit een vorm van aanbidding en verering aan en worden de spirits gezien als een soort vreemde kleine goden en de shamaan als priesters. Op andere werelden worden er vooral deals gesloten met spirits en is de shamaan een tolk en sluwe handelaar. Maar er zijn ook werelden waar de spirits duidelijk misbruikt worden en met harde spirituele hand gedwongen worden door de sterfelijke shamanen die dan eerder gezien worden als uitbuiters en slavendrijvers.

De wereld van de spirits

De wereld van de spirits is een vreemde plek. Eentje die naast, over, op, in, en ver weg van de materiële wereld van de stervelingen ligt. Er daadwerkelijk heen reizen is dan ook heel lastig. Maar op de correcte plek, en onder leiding van een shamaan, is het op veel werelden wel mogelijk om te kijken, luisteren, proeven, voelen en horen in die wereld. Ook al blijft je lichaam dan verdwaasd achter. Sommige personen beweren dan ook dat de wereld van de spirits helemaal niet echt bestaat, en dat de visioenen slechts een bijeffect zijn van de vreemde manier waarop je deze wereld “betreed”. Om deze wereld te “bezoeken” moet je in een trance raken op een plek waar de scheiding tussen de materiële wereld en de wereld van de spirits dun is. Maar hoe vind je zo een plek? En wat doe je op zo een plek? Vraag het vooral je lokale shamaan.

Een paar voorbeeld spirits

In de wereld van de spirits vliegt een roodborstje met een vlammende borst. De veren op de borst lijken letterlijk te dansen als vlammen. Ze tjirpt dat ze “flees-from-fire” heet. Deze vogel lijkt je goed te kunnen waarschuwen voor aankomende bosbranden… of zou ze deze zelf stichten zodat de waarschuwingen die ze geeft meer waard zijn? Een lopende boekenkast die als hij spreekt klettert met zijn deuren en af en toe een boek laat vallen, waar dan aan gepeuzeld wordt door ratten die altijd rond zijn “voeten” dansen. Je kunt hem lokken met een goed boek of twee. Maar wat geeft hij terug? Een otter met een vreemde hoed die beweert te spreken uit naam van de goden. Een beer die geïnteresseerd ruikt aan je woorden. Een ster die neerdaalt en je uitnodigt om thee te drinken met je eigen sterrenbeeld. Een roze wolk die bedwelmend met je danst. Een paar ogen dat alsmaar lijkt te groeien totdat je ze lek prikt met een schaar, maar niet voordat die schaar een contract heeft doorgeknipt. Welk contract? Dat maakt niet uit. En oh, wat vinden die ogen het fijn als ze eenmaal van dat gezwollen gevoel af zijn.

Zelf een shamaan spelen?

Als je zelf een shamaan wilt spelen en rituelen wilt uitvoeren met deze vreemde wezens, dan raden we aan om veel punten in rituele magie te steken. Ook kun je elementaire of spirituele magie kiezen en het zo uit te spelen dat je spreuken niet vanuit de elementen of de goden komen, maar van afspraken met deze vreemde entiteiten. Die in ruil daarvoor af en toe… bizarre dingen van je vragen. Of zijn dat stiekem gewoon je eigen wensen en visioenen? Als je een shamaan wilt spelen en wat meer wilt weten over hoe spirits precies werken, omdat je personage daar al veel ervaring mee heeft, neem dan contact op met de Grove spelleiders. Zelf dingen uitvinden met de gedachte “Ja, zo werkt het op mijn thuiswereld nou eenmaal. Kijken of het hier ook werkt.” is ook volledig acceptabel en voor sommige spelers juist leuker.